Pretraži sajt
Blog
05.09.2024.

Kako odabrati odgovarajući OREGON lanac

Odabir odgovarajućeg lanca za motornu pilu zavisi od nekoliko faktora. Osim tipa i vrste pile, neophodno je da znate i vrstu drveta koje planirate sjeći i obrađivati. Naravno, tu su i vaše potrebe za određenim specifičnim performansama same motorne pile, kao i sigurnost pri radu.

OREGON lanci su prvi izbor za mnoge svjetske brendove koji se bave proizvodnjom i prodajom pila. Zbog svog kvaliteta, sigurnosti, ali i inovativnosti u radu, bez obzira koju vrstu pile posjedujete, možete biti sigurni da sa OREGON lancima dobijate duži vijek trajanja i vrhunske performanse.

OREGON lanci – najbolji izbor

Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste odabrali odgovarajući OREGON lanac za vašu pilu:

  1. Provjerite specifikacije pile - Proizvođač pile obično navodi preporučene dimenzije i tipove lanaca koji su kompatibilni sa vašim modelom. Ove informacije možete pronaći u priručniku za upotrebu ili na web stranici proizvođača. Također, svaki OREGON lanac posjeduje specifikacije koje vam mogu pomoći prilikom odabira.
  2. Dimenzije lanca - Tri ključne dimenzije koje trebate uzeti u obzir su:
    • Korak lanca: Ovo je razmak između tri uzastopna zakovice podijeljen sa dva. Najčešći koraci su 1/4”, .325”, 3/8”, i .404”.
    • Debljina pogonskih karika: Ovo je debljina karika koje ulaze u šinu pile. Najčešće debljine su .043”, .050”, .058”, i .063”.
    • Broj pogonskih karika: Ovo određuje dužinu lanca i mora odgovarati dužini vodilice pile.
  3. Vrsta zuba:
    • Polučist zub (semi-chisel): Ima zaobljene ivice i bolji je za sječenje prljavog ili smrznutog drveta jer se manje zatupljuje.
    • Čist zub (full chisel): Ima oštrije ivice i brže siječe, ali se brže i zatupljuje kada se koristi na prljavom drvetu.
  4. Namjena pile - Razmislite o tome kako ćete koristiti pilu. Ako često siječete tvrdo drvo, možda će vam biti potreban jači i izdržljiviji lanac. Za povremenu upotrebu i mekše drvo, manje agresivni lanci mogu biti dovoljni.
  5. Sigurnost - Postoje lanci sa dodatnim sigurnosnim funkcijama, poput lanaca sa smanjenim povratnim udarcem. Ovi lanci su dizajnirani da smanje rizik od nezgoda, što je posebno važno za manje iskusne korisnike.

OREGON je pionir u prevenciji povratnog udara, sa izumima kao što su zaštitni čistači, branici za nitne lanca i poboljšane vodilice. Oregon lance karakteriše artikulisano brušenje, konzistentna površinska obrada i ujednačeno mikro kovanje. “Dresser Link” tehnologija olakšava ravnomjerno oštrenje, pružajući superiorne performanse.

OREGON proizvodi lance za pile, vodilice i noževe za 90% glavnih brendova u svijetu, dok 3 od 4 profesionalca koristi Oregon brend. Njihovi proizvodi su dostupni kod preko 30.000 distributera na 6 kontinenata.

Od 1947. godine, OREGON predstavlja sinonim za kvalitet, inovaciju i pouzdanost u industriji sječenja i obrade drveta. Bogata istorija, odličan kvalitet proizvoda kao i globalna pokrivenost tržišta postavlja OREGON na lidersku poziciju u industriji, pružajući vrhunske proizvode za sve vaše potrebe.

Ako vaš lanac još uvijek nije za zamjenu nego samo treba da se naoštri, pročitajte članak "Električni oštrač lanaca ili turpija za oštrenje lanaca – šta odabrati?".